Rádi byste zvelebili své okolí? Přemýšlíte, jak získat finance třeba na revitalizaci parku či jiného místa, kde byste spolu se sousedy mohli aktivně trávit čas? Odpovídala Petra Vymětalíková v pondělí 13. 12. 2021 od 13.00

Chat je uzavřený13.12.2021 13:00

Petra Vymětalíková, projektová manažerka Nadace Via.

Rádi byste zvelebili své okolí? Přemýšlíte, jak získat finance třeba na revitalizaci parku či jiného místa, kde byste spolu se sousedy mohli aktivně trávit čas? Nadace Via dlouhodobě podporuje a dává vzniknout místům, kde je radost žít. Ročně, spolu s pomocí partnerů, k nimž patří například společnost Hornbach, podpoří stovky projektů aktivních lidí, kteří mění své okolí. Ptali jste se Petry Vymětalíkové, koordinátorky programu Místo, kde žijeme, na možnosti pomoci a podpory, které Nadace Via nabízí pro propojení místních.

Petra Vymětalíková vystudovala mezinárodní rozvojová studia v Olomouci. Má bohaté zkušenosti jako projektová manažerka a léta se pohybuje převážně v neziskovém sektoru. Už během studia se ponořila do neformálního vzdělávání a lektorovala workshopy a semináře zaměřené na různá společensky aktuální témata, oblast dobrovolnictví apod. Aktivně se zapojuje do organizace drobných i větších sousedských akcí. Zajímá ji téma funkčních komunit a zapojování veřejnosti do dění v obci.  V Nadaci Via vedla mezinárodní program na podporu místních komunitních lídrů a nyní se podílí na programu Místo, kde žijeme.

Chat

  • Nikol

    Dobrý den, takové místo na zvelebení máme, jak se máme přihlásit? Můžeme jako soukromé osoby nebo musíme založit nějaké sdružení?

  • Host chatu

    Dobrý den, Nikol, moc ráda slyším, že jste vnímavá ke svému okolí a rádi byste zvelebili místo, kde žijete. Do našeho komunitního programu se můžete hlásit buď jako neformální skupina (tedy parta 3 lidí, tedy soukromé osoby) či spolek. Tedy pokud spolek v tuto chvíli nemáte, tak ho určitě jen pro účely tohoto projektu nemusíte zakládat. Doporučuji vám si přečíst naši současnou nabídku a případně vyplnit vstupní dotazník (= popis vašeho projektu v několika málo větách), na základě něj se s vámi spojíme telefonicky. Odkaz: https://www.nadacevia.cz/

  • FRANTA

    Máme ve vnitrobloku takovou zanedbanou zahradu, kterou bychom rádi upravili a vybavili novým posezením a grilem. Pomůžete nám odbornou radou, například od architekta, nebo i finanční částkou? Díky

  • Host chatu

    Dobrý den, Franto, je super, že se chcete pustit do úpravy zanedbané zahrady ve vnitrobloku a vybavit ji k společným akcím se sousedy. Můžeme vás podpořit nejen případným grantem, ale i odbornou radou - přesně, jak zmiňujete třeba od architekta. Doporučuji se podívat na naši aktuální nabídku komunitních programů, vyplnit vstupní dotazník (na jehož základě se vám ozveme a probereme váš záměr blíže), odkaz: www.nadacevia.cz

  • Pepa K.

    Dobrý den, píšete, že jste již podpořili stovky projektů, je možné si je někde prohlédnout, třeba pro inspiraci, zda nám stojí za to se přihlásit. A záleží na lokalitě, kde bydlíme, nebo se můžou přihlásit zájemci z celé republiky? Budu rád za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den, Pepo, doporučuji vám se podívat na naši mapu podpořených projektů: https://www.nadacevia.cz/koho-jsme-podporili/ a třeba zjistíte, že jsme už podpořili projekt ve vašem blízkém sousedství a budete se moci na něj i zajít podívat. Do našeho komunitního programu se můžou hlásit lidé z celé ČR. Program je otevřený během celého roku až do vyčerpání finančních prostředků.

  • DIS

    Představila byste program Místo, kde žijeme?

  • Host chatu

    Dobrý den, ráda vám program Místo, kde žijeme přiblížím. Jedná se o program přeměny veřejných prostranství za účasti veřejnosti - tedy celý projekt začíná 2-3 setkáními s veřejností - na těch se společně definují silné a slabé stránky daného místa, jakou funkci by mělo místo plnit a padají i návrhy na konkrétní prvky. Nápadů bývá obvykle celá řada a přirozeně není možné všechny na daném místě realizovat (ať už z technického hlediska, nedostatku místa či nezískají podporu mezi veřejností) To vše poslouchá i architekt, který následně zpracuje 2 - 3 návrhy na základě toho, co vzešlo ze setkání s veřejností. Na dalším setkání s veřejností jsou návrhy představeny a proběhne diskuse s veřejností. Architekt dokončí architektonický návrh a jde se do akce - tedy na brigády, kde je opět možnost pro zapojení občanů. Brigád může být nespočet v závislosti na míře přeměny daného místa. A nakonec nesmí chybět i slavnostní otevření nového místa. Možná je to z popisu patrné, že tento program je spíše pro pokročilejší místní komunity (obce), které už mají zkušenost s komunitními projekty. Celým procesem daný tým provádí zkušený průvodce, který i vede setkání s veřejností. Program realizujeme i díky štědré podpoře společnosti Hornbach.

  • SOD

    Co je podle Vás funkční komunita?

  • Host chatu

    Dobrý den, děkuji za tuto filozofičtější otázku. Slovo komunita může být vnímáno velmi široce a my si ho v Nadaci Via zužujeme na místní komunitu - tedy společenství lidí, kteří žijí v jedné obci (případně městské čtvrti) a podporujeme aktivity, které zahrnují všechny obyvatele tohoto místa (nikoli jen jednu specifickou malou skupinu). A co je podle mě funkční komunita? ve stručnosti se dá říci, že to je živá různorodá entita, kde se lidí znají a vzájemně podporují, využívají místních zdrojů a jsou schopni (a ochotni) společně překonávat těžkosti, ale i se radovat ze společných úspěchů.

  • Anna

    Co si myslíte o squattingu a guerillové zahradničení?

  • Host chatu

    Dobrý den, Anno, mně osobně je guerillové zahradničení sympatické, zvláště pokud se nejedná o jednorázovou zkrášlovací činnost, ale probíhá tam i následná péče o zasázené rostlinky. O squattingu toho vím příliš málo na to, abych dokázala sdílet ucelený názor.

  • PAVEL

    Vaše nadace by bez sponzorů a partnerů nemohla fungovat, jak či podle čeho si je vybíráte? Nebo si spíš oni vybírají vás?

  • Host chatu

    Dobrý den, Pavle, máte úplnou pravdu - bez našich dárců by Nadace Via nemohla existovat. Obě cesty, které naznačujete jsou platné. V Nadaci Via se řídíme etickým kodexem, tzn. jsou oblasti podnikání ze kterých bychom dar nepřijali. A my sami též oslovujeme dárce u kterých tušíme, že by je témata, kterými se zabýváme mohla zajímat a tedy by je rádi podpořili. Je to většinou déle trvající proces, kde se postupně vzájemně poznáváme a třeba je i zakončen darem. Rádi budujeme s dárci dlouhodobé vztahy.

  • Míša

    Co je třeba udělat pro získání podpory? Pro koho je program vhodný a naopak komu účast v programu nedoporučujete?

  • Host chatu

    Dobrý den, Míšo, úplně jako první bych vám doporučila se podívat na naši aktuální nabídku na webu (www.nadacevia.cz), případně začít odebírat naše Via café (newsletter - programy otevíráme i v průběhu roku, tak abyste se o nich dozvěděla). Tím, že nevím, zda už máte nějaké zkušenosti s komunitními aktivitami, tak bych se raději nepouštěla do podrobnějších informací. Obecně se dá říci, že náš komunitní program je vhodný, jak pro neformální skupiny (parta 3 lidí), tak spolky (případně obce u programu Místo, kde žijeme). Zapojení do komunitního programu bych doporučila každému, kdo má chuť měnit své okolí k lepšímu.

  • Petra

    Pro koho je program určen? A jak pak probíhá výběr mezi zájemci? Jaká je šance, že grant získáme, když jsme z malé obce.

  • Host chatu

    Dobrý den, Petro, program je určen pro aktivní jedince v místních komunitách (je možné žádat jako neformální skupina či spolek), tedy to, že jste z malé obce je vítané a rozhodně máte šanci na podporu. Podívejte se na našem webu na aktuální nabídku (www.nadacevia.cz) a pokud se chcete pustit do přeměny místa, kde žijete či např. do organizace sousedských slavností, vyplňte vstupní dotazník na webu a my se s vámi spojíme.

  • Standa Hlávek

    Dobrý den, a v jaké výši je přislíbená podpora. Musíme mít dopředu nějaký projekt, který pak předkládáme? Nebo přijedete a na místě si prohlédnete samy? A tato podpora běží i teď, v době covidu? Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den, Stando, v okamžiku, kdy se k nám hlásíte, tak je potřeba mít už zformulovaný váš záměr - tedy, co byste rádi v rámci projektu udělali. Pokud si nejste jistý, tak i tak vyplňte vstupní dotazník na webu (www.nadacevia.cz) a ozveme se vám a můžeme to společně prodiskutovat. Nabízíme menší komunitní granty do 100 000 Kč či větší až do 500 000 Kč. A podpora běží kontinuálně, tedy i nyní.

  • Monika Imaia

    V záplavě negativních zpráv se chce o to více člověku věřit, že to se společností ještě není tak špatné. Je to opravdu tak, že máme v Česku dostatek lidí, kteří se aktivně starají o své sousedství, nebo jde jen o pár osamělých jednorožců? A jinak - máte moc zajímavou práci, Petro. Co na ní máte nejraději?

  • Host chatu

    Dobrý den, Moniko, potěším vás - určitě se nejedná jen o pár osamělých jednorožců. Troufám si říci, že téměř v každé obci v ČR najdeme aktivní jedince - od místních hasičů. knihovníků, různorodých místních spolků či samotných obcí (myšleno starosty, zastupitele...). Určitě by jich mohlo být více, ale buďme vděční za jejich často nekonečnou energii, kterou vnáší do míst, kde žijí.
    Děkuji, souhlasím, že mám zajímavou práci. Nejvíce si na ní cením smysluplnosti a to že přispívá k podpoře občanské společnosti.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle najdete >


Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov